Goed geïnformeerd samenwerken: duurzaam ondernemerschap

Met een adequaat informatiesysteem weet je altijd hoe je bedrijf ervoor staat. Zo  kun je ook in crisistijd de sterren van de hemel spelen.

Paniekvoetbal

Het verbaast ons nog regelmatig hoeveel bedrijven geen goed of duurzaam debiteuren- en crediteurenbeheer voeren. Dat heeft, zeker in een crisisperiode zoals we die nu meemaken, vaak tot gevolg dat organisaties hun betalingstermijnen eenzijdig flink oprekken. Want dat levert direct liquiditeitsvoordeel op. Ze verschuiven daarmee het probleem naar hun leveranciers. Dat lijkt op een potje paniekvoetbal en dat is natuurlijk nooit echt betrouwbaar. Bovendien heeft deze methode grote gevolgen voor je toeleveranciers, die misschien een stuk kleiner zijn of in zwaarder weer verkeren.

Duurzaam ondernemerschap

Door ook naar het belang van de ander te kijken, kun je in sommige gevallen juist een voorsprong genereren. Want zo’n leverancier kan dan wel klein zijn, hij kan toch essentieel zijn voor je bedrijfsvoering en continuïteit. Als hij door jouw support geholpen wordt is hij vervolgens altijd bereid goed met je samen te werken. Daar heb je zelf een nog groter voordeel van. Omdat we niet alleen op de wereld leven, verdient het gedachtegoed van ‘samenwerken in de gehele keten’, ook qua financiële afspraken en support, meer aandacht op de directie agenda. Zoals we afgelopen tijd hebben gezien bij grote kledingwinkels die hun leveranciers ronduit lieten stikken: dat staat haaks op goed en duurzaam ondernemerschap en zal vast wel een staartje krijgen. De klant onthoudt dat.

Investeren in financiële forecasting

Met een goed werkende interne organisatie en optimale financiële beheersing kun je vroegtijdig anticiperen en maatregelen nemen. Je weet namelijk altijd exact wat de financiële consequenties zullen zijn. Dit vergt een investering in financiële forecasting en denken in scenario’s. Daardoor ontstaat rust en vertrouwen in de hoofden van het management, waardoor paniekvoetbal achterwege blijft. Bovendien weet je al waar de business zich naar toe beweegt en kun je jezelf meer vrijheden veroorloven.

Elkaar financieel een handje helpen

Als je je Kpi’s en kengetallen voortdurend kunt monitoren, blijft paniekvoetbal achterwege, ook in tijden van crisis. Sterker nog: dan kun je die belangrijke kleine leverancier een handje helpen, door hem bijvoorbeeld juist wat eerder te betalen. En wie weet kun je dan alle paniekvoetballende concullega’s achter je laten en gaan voor een schitterend potje in de Champions League.

Verder praten?

Eens verder praten over dit onderwerp? Benieuwd hoe Factview jou van dienst kan zijn om de ontwikkelingen in je onderneming te beheersen? Wij helpen organisaties sneller betere beslissingen te nemen met een positieve impact op de bedrijfsvoering, je mensen en de maatschappij.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 085 – 0479 505 of info@factview.nl. Je bent van harte welkom.

Deel dit artikel:
Door Dagmar van Eijs
avatar image
Factview werkt op basis van maatschappelijke impact bij de uitvoering van haar dienstverlening. Wij ondersteunen onze klanten bij het realiseren van een succesvolle en duurzame organisatie. Wij streven voor al onze klanten naar een optimale balans in financieel resultaat in combinatie met een gezonde bedrijfsvoering, ontplooiing van mensen en een positieve bijdrage voor alle stakeholders van de organisatie, waaronder milieu en klimaat. Neem gerust contact op als je een keer vrijblijvend van gedachten wilt wisselen. Via info@factview.nl of bel 085 – 0479 500 en vraag naar Dagmar van Eijs.

Om Factview.nl beter toegankelijk te maken gebruiken wij functionale, analytische en marketingcookies. Door op ‘accepteren’ te klikken ga je hiermee akkoord. Lees hier meer over ons cookiebeleid.

ACCEPTEREN